Jaki blat kuchenny wybrać? drewno, konglomerat, spiek czy kamień naturalny ?
Kuchenne blaty mogą całkowicie zmienić wygląd naszej kuchni. Dlatego do ich wyboru powinniśmy podejść tak samo poważnie jak do wyboru szafek czy koloru ścian. Przy wyborze materiału na blat kuchenny liczy się jednak nie tylko wygląd, ale też jego wytrzymałość. Drewno, konglomerat, spiek czy kamień – co wybrać?
Drewniane blaty – dla kogo?
Drewno jest stosunkowo niedrogie w porównaniu z innymi blatami. Jednakże, jako materiał porowaty, wymaga regularnego konserwowania, aby chronić go przed wnikaniem wody i zaciekami oraz plamami. Jest również podatny na wgniecenia i zarysowania. Podczas gdy drewno może być używane w całej kuchni, należy unikać instalowania go wokół płyt grzejnych i zlewozmywaków, ponieważ może się przypalić i zostać uszkodzone przez stojącą wodę.
To, ile wymaga konserwacji, zależy od wybranego typu drewna. Istnieje kilka odmian drewna, w tym piękny dąb, buk, klon, a także te z naturalnie wysoką zawartością oleju (np. iroko), który czyni je bardziej wodoodpornymi. Bambus to kolejna opcja. Chociaż technicznie jest to trawa, jako blat kuchenny jest naturalnie wodoodporny i wytrzymały.
Głównym powodem, dla którego wielu wybiera drewno, jest charakter, jaki może ono wnieść do Twojej kuchni dzięki zróżnicowaniu kolorów i ziarnistości. Różne oleje mogą zmienić też jego wygląd – a jeśli jest uszkodzony, zwykle łatwo go naprawić, usuwając rysy lub plamy i ponownie naoliwiając.
Blaty z konglomeratu kwarcowego
Znany również jako sztuczny kamień, kompozyt kwarcowy jest mieszaniną kryształów/minerałów kwarcu ze spoiwami i pigmentami. Może również zawierać materiały pochodzące z recyklingu, takie jak szkło. Zwykle ma dobrą odporność na zarysowania, ciepło i plamy oraz jest wytrzymały. Można go bezproblemowo łączyć, a ponieważ nie jest porowaty, jest antybakteryjny. Jego najbardziej atrakcyjnymi czynnikami są jednolitość kolorów — w przeciwieństwie do kamienia naturalnego — oraz duży wybór opcji z efektem kamienia, w tym marmuru i betonu, bez konieczności konserwacji tych materiałów. Po zainstalowaniu wystarczy wyczyścić powierzchnię – lekkie rysy można wypolerować lub wypolerować, a głębsze ślady wypełnić żywicą.
Konglomerat będzie pasował zarówno do kuchni nowoczesnych, jak i tych bardziej klasycznych.
Blaty z kamienia naturalnego – granit czy marmur?
Dla wielu osób blaty z granitu to klasyka. Jest on wytrzymałym kamieniem, który jest odporny na ciepło (chociaż w celu ochrony wykończenia należy używać podstawek), plamy, uderzenia, wodę i kwasy, a także można go zakonserwować, aby jeszcze poprawić te właściwości.
Ponieważ jest to produkt naturalny, każdy kawałek będzie inny, dlatego wskazane jest wybranie własnej płyty od dostawcy. Będzie również wymagać połączeń na długich odcinkach i większych wyspach, ponieważ chociaż możliwe jest instalowanie dużych elementów, są one podatne na pękanie podczas montażu. Nowe blaty są bardziej podatne na uszkodzenia, ale gdy kamień znajdzie się na swoim miejscu, stwardnieje w wyniku utleniania.
Blaty ze spieku jako alternatywa dla kamienia naturalnego
Spiek charakteryzuje się dużą odpornością na zarysowania i działanie różnych substancji chemicznych oraz wody. Nic dziwnego, że spiek kwarcowy to idealny materiał na blaty kuchenne, ale nie tylko.
Jest to produkt uniwersalny, który może być również wykorzystany do produkcji podłóg, okładzin ściennych, a nawet okładzin ścian zewnętrznych. Musisz tylko wybrać odpowiednią grubość. Lista jego zastosowań jest imponująca, a efekt końcowy zachwyca pięknem, wysoką jakością i łatwością utrzymania w czystości. Jeśli więc zastanawiasz się, jaki materiał wybrać na blat kuchenny, pomyśl o spieku kwarcowym.